© Nadace pro děti. Tel. 352 600 550. Sídlo: Kostelní B?íza 20, 35761 Březová u Sokolova. Více informacíS

Ilustrace Ilustrace Ilustrace Ilustrace Ilustrace Ilustrace Ilustrace

Novinky << Kostelní Bříza – Kirchenbirk

← Zpět na novinky

Za skupinový sex U Bílého koníka pokuta 50.000,- Kč

Film Boží duha natočený podle předlohy stejnojmenného románu Jaroslava Durycha a natáčený z části v Kostelní Bříze, si vysloužil od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pokutu ve výši 50.000,- Kč. Film byl vysílán před desátou večerní hodinou. Proto Rada k udělení pokuty přikročila . V Rozhodnutí se uvádí:

Jako nejvíce problémové, resp. ohrožující, byly shledány tyto části pořadu:


1. Scéna na záznamu v úseku 29:00 – 29:17.
Revoluční gardisté znásilňují ženy. Ženy se úporně snaží ubránit jejich počínání. Je slyšet křik a sténání. Záběr na kopulující násilníky.
2. Scéna na záznamu v úseku 44:50 – 47:55
Opět vzpomínka na znásilňování. Z žen je strháváno násilím spodní prádlo. Některé ženy se snaží vymanit, jsou strhávány na zem. Jedna z žen snaží proskočit zavřeným oknem, sklo jí prořízne tepnu a ona vykrvácí. Detailní záběr na krvácející ránu. Žena ze zakrvaveným obličejem znásilňovaná gardistou s úděsem sleduje umírající ženu zaklíněnou ve skle okna.
3. Scéna na záznamu v 52. min.
Scéna, v níž zakrvavené a potupené ženy za ranního úsvitu opouštějí budovu, kde došlo k jejich znásilnění. Je patrné značné utrpení ve tvářích žen. Mnohé z nich jsou zraněné.
4. Scéna na záznamu v 56. min.
Reminiscence ženy. Zatímco se muži v kleče modlí, jedna z obyvatelek vesnice, postarší žena vbíhá do budovy ve snaze ochránit znásilněné ženy před násilníky. Je bez milosti zastřelena. Opět záběry na násilně kopulující muže. Žena, zkrvavená ve tváři, s úděsem pohlíží na zastřelenou ženu.

V jiném místě Rozhodnutí Rada pokračuje:

Tyto záběry zhodnotila Rada jako scény mající ve své syrovosti a naturalismu silnou emocionální výpověď, která otřese i dospělým člověkem.

Hlavní představitelé Markéta Hrubešová a Milan Kňažko
Kulisy školní třídy postavené v sále
Nasvícený balón
Záběr před budovou

Popsané scény se odehrávaly v sále dnešního penzionu U Bílého koníka, kde filmaři postavili kulisy školní třídy. Celá budova byla označena německým nápisem SCHULE. Změnila se i silnice a prostor před budovou, kam bylo navezeno cca 10 cm zeminy. Ačkoliv bylo pod mrakem, vyšel večer měsíc tam, kde jej režizér potřeboval.

Vlastní scéna skupinového znásilňování byla uměle zakouřena tak, že prakticky nebylo postavy vidět. Kameraman se však pohyboval blízko účinkujících a scény ve filmu jsou opravdu drsné.

Přílohy

30. 1. 2024, rubrika Současnost, přímý odkaz na tento článek


Aktuality ukázat další →